Programjaink


2015. Szeptember 19.

Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítás megnyitója
Időpont: 11:00 | Helyszín: Művészetek Háza


Megnyitó: 2015.  szeptember 19. 11.00 óra
Megnyitja: Kovács Gergely - művészettörténész
Köszöntőt mond: Csillagné Szánthó Polixéna
 - SZMJV Önkormányzata Közgyűlésének Humán Bizottsága elnöke
Kurátor: BakyPéter - festőművész
Közremúködik:
Auth Zoltánné - hegedű
Lestákné Valasek Szilvia - zongora
Moderátor: Csötönyi László

A kiállítás megtekinthető: 2015. november 1-ig.

Helyszínek:

Művészetek Háza
Babits Mihály Kulturális Központ - márványterem

Támogatók:

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata
Borműhely – Pálos Miklós

Nyitva tartás:

Kedd-péntek: 10-19 óráig,
Szombat – vasárnap: 10-17 óráig

A kiállításról:

A művészi grafika legfiatalabb, világszerte rohamos gyorsasággal fejlődő, terjedő s rendkívüli lehetőségeket magában hordozó ágának- az elektrográfiának – teremt  bemutatkozási lehetőséget a kiállítás, mely az ország második legnagyobb grafikai seregszemléje, nemzetközi kitekintési lehetőséggel, mely véglegesen elhelyezi  Szekszárdot Európa képzőművészeti térképén.

A  triennálé a nemzeti anyag bemutatatásán túl nemzetközi és tematikus kiállításokkal kívánja bemutatni a grafika fejlődését és elősegíteni elismertségét. A képzőművészeti seregszemle az Elektrográfiai Társaság közreműködésével, a Szekszárdi Szüreti Napok programjával együttműködve  háromévenkénti triennálé keretei között kerül megrendezésre. A kiállítás célja, hogy az előző időszak óta született értékes műveken keresztül áttekintést adjon a hazai grafika aktuális helyzetéről, másrészt a közép-kelet-európai meghívások által kitekintést biztosítson a műfaj nemzetközi világába.

A Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) 2001. augusztus 17-én, Budapesten, a Bartók 32 Galériában alakult. Célja, hogy tömörítse és képviselje azokat a képzőművészeket, művészettörténészeket, művészeti írókat, akik az elektrográfia művelői, valamint, hogy mind szélesebb körben mutassa be és népszerűsítse ezt a viszonylag új képzőművészeti műfajt, ügyelve ugyanakkor a magas színvonal megőrzésére. A MET képzőművész-tagjai tapasztalt alkotók, akik a 90-es évek eleje óta készítenek elektrográfiát. Ki-ki a maga útját járva szerzett nevet magának, a többség épp e műfaj révén. Az elektrográfus alkotók új képi világ kidolgozásán dolgoznak.
 
Elektrográfiának (elektrografikának) azokat a képzőművészeti alkotásokat nevezik, melyek elektronikus médium – elsősorban fénymásológép, computer vagy telefax – alkalmazásával készültek, olymódon, hogy a képalkotás az eszköz egyedi sajátosságain, más technikai lehetőséghez nem hasonlító jellemzőin alapszik, vagyis a technika szerepe túllép a közvetítő-reprodukciós vagy sokszorosító funkción.
 
A társaság alkotói munkáit csoportos kiállításokon mutatja be, ugyanakkor lehetőséget teremt más hazai és külföldi elektrográfusok bemutatkozására is. Alkotótelepek és szimpozionok szervezésével is segíti a műfaj kibontakozását és elméleti feldolgozását.

 A műsorváltozás jogát a rendezőség fenntartja!

 

 


Napi programok:
2022. szept. 15. csütörtök
2022. szept. 16. péntek
2022. szept. 17. szombat
2022. szept. 18. vasárnap

***

Archívum
Szekszárdi Szüreti Napok 2021.
Szekszárdi Szüreti Napok 2013.
Szekszárdi Szüreti Napok 2012.
Szekszárdi Szüreti Napok 2011.
Szekszárdi Szüreti Napok 2010.
Szekszárdi Szüreti Napok 2009.
Szekszárdi Szüreti Napok 2008.
***

 
   
     
  Babits Mihály Kulturális Központ