(09.12.) Vintage Dolls
(09.12.) Szeretet Lángja
(09.12.) Ifjúsági Fúvószeneka...
(09.12.) Magyar borhoz Magyar...
(09.13.) Alisca Brass Band
(09.13.) Dirty Slippers
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szekszárd

A Szekszárdi Történelmi Borvidék

Az ország egyik legrégibb vörösboros vidéke, szőlőkultúráját a rómaiak honosították meg. Területe Bátától Zombáig húzódik, a szekszárdi szőlőhegyektől délre illetve északra. A szőlőültetvények nagy része a borvidék kiemelt adottságú termőhelyein terül el, ahol a családok már évszázadok óta foglalkoznak borkészítéssel, melynek hagyományait generációkon keresztül örökítik tovább. Erre a gazdag borkultúrára épül Szekszárd és térségének borturizmusa, amely évről évre több látogatót vonz a térségbe.

Sárköz népművészete

A sárközi népművészet színpompás világa paraszti kultúránk kiemelkedő értéke. A térség egyedülálló, páratlan gazdagságú néprajzi kinccsel büszkélkedhet. Alig találunk Európában még egy népcsoportot, amelynek olyan gazdag, kifinomult szövő- és hímzőművészete lenne, mint a sárközieknek. A sajátos sárközi stílus nemcsak a textíliákon, hanem a kerámiákon is megjelenik. Az ólommázas technológiával előállított sárközi kerámiák a Dunántúl egyetlen nagyobb stílusegységet alkotó kerámiacsoportja.

A Gemenci Erdő

A Sárköz mellett, a Sió torkolatától délre terül el Magyarország legnagyobb ártéri erdeje. A Duna-Dráva Nemzeti Park részét alkotó Gemenci erdő Európában is egyedülálló: a Duna forrásától a Fekete-tengeri deltavidékig nem található még egy ilyen nagy, összefüggő ártéri erdő. Különleges állat- és növényvilágában olyan ritkaságok figyelhetők meg, mint a fekete gólya, a barna kánya, a rétisas valamint a fekete galagonya, a fehér tündérrózsa, a tündérfátyol és az érintetlen tölgy-szil-kőris ligeterdők.

 

 


Napi programok:
2019. szept. 12. csütörtök
2019. szept. 13. péntek
2019. szept. 14. szombat
2019. szept. 15. vasárnap

***

Archívum
Szekszárdi Szüreti Napok 2013.
Szekszárdi Szüreti Napok 2012.
Szekszárdi Szüreti Napok 2011.
Szekszárdi Szüreti Napok 2010.
Szekszárdi Szüreti Napok 2009.
Szekszárdi Szüreti Napok 2008.
Szekszárdi Szüreti Napok 2007.
***

 
   
     
  Babits Mihály Kulturális Központ